Massage en burn-out

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 21:37

Mensen vragen steeds meer van zichzelf. Je bent druk met je gezin, je familie, vrienden, werk, hobby’s, social media eigenlijk teveel om op te noemen en alles en iedereen vraagt tijd en aandacht. Hierdoor zijn er maar weinig momenten van rust en momenten voor jezelf. Door het drukke leven ontstaat de kans op verhoogde stress. Hierdoor verlies je jezelf al snel uit het oog. Je wordt sneller moe en uiteindelijk raak je uitgeput, waardoor het langzaamaan steeds wat minder met je gaat. Een burn-out ligt op de loer.

WIE HEEFT DE GROOTSTE KANS OP EEN BURN-OUT?

De mensen die het vaakst een burn-out krijgen zijn de hardwerkende mensen met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Jaren hebben ze met volle overgave gewerkt en alles gegeven wat ze konden geven en dat allemaal vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel.  Maar helaas hebben ze niet geluisterd naar alle signalen die het lichaam gaf dat het niet goed ging.

Bij mensen met een burn-out kan het “knopje” ineens omslaan. Het lichaam wil niet meer en dat kan zich uiten in concentratieproblemen, vergeetachtigheid (black-out), intense moeheid, gespannen of snel geïrriteerd zijn.Door deze symptomen ervaren mensen met een burn-out het gevoel dat ze zichzelf niet meer kunnen vertrouwen. Hun zelfvertrouwen krimpt en het gevoel van falen stijgt.

HOE LANG DUURT EEN BURN-OUT?

Als iemand noodgedwongen ziek thuis komt te zitten is dat niet te meten met een vaste tijd tot dat die persoon weer beter is. Een burn-out kan enkele maanden duren, maar ook enkele jaren. Dit hangt compleet af van de spanningsboog die is opgebouwd vóór de burn-out. Een persoon met een burn-out heeft namelijk jarenlang onder hoge druk gefunctioneerd en hierdoor is lichaam en geest helemaal uit balans geraakt.

WAT KUNNEN MASSAGES TEGEN STRESS DOEN?

Met massages kun je ervoor zorgen dat lichaam en geest weer één worden. Tijdens de massage worden spanningen gelokaliseerd en spieren losgemaakt waardoor afvalstoffen vrijkomen ook kunnen er emoties loskomen. Een goede massage zorgt er daarnaast ook voor dat je beter kunt slapen en je lekkerder in je vel gaat zitten. Het lichaam heeft tenslotte een zelf herstellend vermogen wat door een massage geprikkeld wordt. Op die manier voel je je na een massage als herboren. Dit komt omdat het lichaam tijdens de massage endorfine (het gelukshormoon) en oxytocine (het knuffelhormoon) aanmaakt.

Natuurlijk is met één massage niet een burn-out opgelost. Sterker nog als je net thuis bent komen te zitten met een burn-out dan raad ik je aan om je huisarts te vragen of een ontspanningsmassage mag. Weet dat een ontspanningsmassage je wel weer even het gevoel kan geven hoe het aanvoelde om ontspannen te zijn, waardoor de balans tussen lichaam en geest weer verbeterd wordt en je daardoor meer energie krijgt.

Het herstellen van een burn-out heeft tijd nodig en daar kan een massage op regelmatige basis heel goed bij helpen. Het kan het herstel echt bevorderen, maar de massage geeft ook meer ruimte in je hoofd. Hierdoor krijg je weer nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam. De massage verlaagt je stress en verhoogt je energie. Beter nog is op regelmatige basis een massage te krijgen zodat je lijf en je lichaam in balans zijn en blijven. Graag wil ik je daarbij helpen. Valiteit is immers ontstaan vanuit de filosofie dat de kwaliteit van ons leven wordt ingegeven door de vitaliteit van lichaam en geest. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.