Is massage een luxe of een must?

Gepubliceerd op 27 april 2020 om 09:00

Regelmatig spreek ik mensen die een massage als een luxe zien maar is dit eigenlijk wel zo? Ik liet dit even bezinken en kwam snel tot de conclusie dat ik een massage niet als een luxe zie. Ik zie een massage als een noodzakelijk goed om je lichaam te onderhouden en om te ontspannen.

In de huidige tijd worden we de hele dag omgeven door een grote hoeveelheid (digitale) prikkels. Whatsapp, Facebook, Instagram, mailtjes, drukte op je werk, de kinderen, vele afspraken als je niet oppast word je heel de dag geprikkeld.

Werk en privé lopen steeds vaker door elkaar heen. We zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met onze omgeving en reageren continu op alle prikkels om ons heen. We hebben het er ontzettend druk mee en nemen steeds minder tijd om te eten, te rusten en te ontspannen. We kunnen eigenlijk  de hoeveelheid indrukken, niet goed verwerken. Hierdoor kan het zijn dat je slecht slaapt, Gejaagd bent of je soms slecht kan concentreren. De wereld verandert zo snel, veel sneller dan onze evolutie kan bijhouden.

Mensen zijn gemaakt om te bewegen

In deze tijd dient gemak de mens, toch? We hebben auto’s waarmee we ons verplaatsen, liften die ons naar de juiste verdieping brengen, we zitten dag in dag uit, voor onze laptops, voor TV of op onze telefoon.

Wist je dat we gemiddeld 10 tot 12 uur per dag zittend doorbrengen? Dat heeft echt grote consequenties voor onze gezondheid. Tegenwoordig hebben we dan ook te maken met welvaartsziektes. Het aantal mensen dat te maken heeft met lichamelijke klachten, spierspanning of vage klachten is ongekend groot.

De hele dag zitten heeft een niet alleen effect op je spieren, ook op je botten, je organen en je gewrichten. Je kunt stellen dat er een constante druk en spanning op de houding en spieren wordt uitgeoefend. Sterker nog, als je dagelijks in ongeveer dezelfde houding zit……. heeft dit negatieve gevolgen voor je bindweefsel (fascia).

Bindweefsel 

Bindweefsel ook wel fascia genoemd, is het netwerk van spieren, gewrichten, botten en organen. Het zorgt voor steun en heeft een verzorgende functie voor ons lichaam. Ook beschermt bindweefsel onze organen en bepaald de vorm. Onze bewegelijkheid wordt verzorgd door bindweefsel. Stil zitten leidt tot verklevingen in het bindweefsel en dat heeft dus op ons hele lichaam effect. Doordat we (te) weinig bewegen kunnen afvalstoffen nergens heen. We worden stijf en onze spieren verzuren.

Stress

Dan hebben we ook nog te maken met stress. Omdat we heel de dag worden geprikkeld, raakt ons zenuwstelsel overactief. Onze hersenen reageren hierop en dit leidt tot verhoogde stressniveaus. Ons lichaam maakt constant stresshormonen aan zoals adrenaline, cortisol en noradrenaline. Er zijn structureel stresshormonen in ons lichaam te vinden. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor ons algehele welzijn.

Een massage levert je zo ontzettend veel op!

En nu kom ik dus op mijn punt dat massages geen luxe zijn. Misschien kun je met deze inzichten begrijpen waarom ik dit zo zie. Een massage is een absolute must om gezond te blijven! Het zorgt ervoor dat het bindweefsel wordt gestimuleerd, doorbloeding wordt gestimuleerd, spieren worden losgemaakt en stresshormonen en afvalstoffen (beter) weg kunnen uit het lichaam. Een massage beïnvloedt je lichaam op een positieve manier! Het vermindert stress, spanning en verbeterd je immuunsysteem. 

Je zou dus kunnen stellen dat een massage preventief onderhoud aan je lichaam is, je gezondheid. Het als een luxe product zien vind ik dan ook lastig om te begrijpen. We geven juist ontzettend veel geld uit aan luxe producten, dure auto’s, uiteten gaan, merkkleding en vakanties. Niet persé goed voor onze gezondheid.

We zouden het onszelf moeten gunnen om ons lichaam te onderhouden zodat we fit, vitaal en gezond blijven.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.