Thuiswerken? Voorkom klachten

Gepubliceerd op 21 april 2020 om 14:51

 

Toen de overheid half maart 2020 aankondigde dat er zoveel mogelijk thuis gewerkt moest worden, betekende dat voor veel mensen dat zij niet meer naar kantoor gingen, maar naar de eettafel. Dat leek zo slecht nog niet; ontbijt op, geen reistijd dus laptop open en je bent op je werk! Maar nu het thuiswerken steeds langer wordt, blijkt dat wat zo slecht niet leek toch niet meer zo oké.

Logisch ook, want het gemiddelde kantoor is van allerlei gemakken voorzien. Zo bestaat de inrichting meestal uit ARBO goedgekeurde bureaus met instelbare stoelen en vaak wordt er gebruik gemaakt van losse monitors. Niet zo sfeervol als jouw eettafel met stoelen, maar wel vele malen beter voor je lichaam.

Bij zware beroepen denken we in eerste instantie aan fysiek werk, maar vergis je niet, ook een kantoorbaan vraagt veel van je lichaam. Het is dus ook niet gek dat je klachten ontwikkelt na een aantal weken aan de eettafel.

Gelukkig is er ook genoeg wat je zelf kunt doen. 

 

Werkhouding

 

Neem aan het begin van je werkdag even de tijd om je zo goed mogelijk te installeren. Kies je plek goed, er mag geen buiten- of lamplicht op je beeldscherm spiegelen, als dit wel zo is dan kun je een monitorfilter aanschaffen. Ga altijd recht voor je laptop  zitten, Dit is goed voor je nek en rug. Wanneer je tegen de rugleuning zit moet de afstand tot het beeldscherm ongeveer een armlengte zijn. Zorg ervoor dat je een stoel kiest die de onderrug goed steunt en die armleuningen heeft. Leg je armen er losjes op zodat je schouders kunnen ontspannen en laat je polsen op de tafel rusten. Het beste is dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte is, want als je constant naar beneden moet kijken dan geeft dit een flinke belasting op je nek en daardoor kun je hoofdpijn krijgen of last van je nek.

 

 

 

Las pauzes in

In veel gevallen gebeurt werken zittend, urenlang in dezelfde houding.

Ons  lichaam is er niet op gemaakt om lang in dezelfde houding te zitten. Zorg er dus voor dat je regelmatig pauzes in last. Als je moet bellen wandel dan eens door je huis of door je tuin. Als je gaat lunchen dan kun je dit ook al wandelend doen. Een kopje koffie drinken? Bedenk een langere route door je woning om koffie te zetten. Kortom wissel af tussen zitten, staan en lopen. Om je hier aan te herinneren kan je gebruik maken van pauzesoftware zoals ‘Breaktimer’. Een wekker zetten kan ook.

 

Thuiswerken vraagt heel wat van je en is echt een andere manier van werken dan wat je gewend bent. Zorg dat je er goed mee blijft omgaan, dat loont op de langere termijn. Wees  zuinig op jezelf. Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Doe je voordeel met bovenstaande tips, het zal je goed doen. Maar ook al houd je overal rekening mee, je kunt tóch klachten ontwikkelen. Wacht in dat geval niet te lang en weet de weg naar Valiteit te vinden. Wanneer we weer mogen werken dan ben je van harte welkom voor een behandeling in de praktijk.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.