Harde of stevige massage?

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 16:30

 

Harde of stevige massage?

“Doe maar lekker stevig, ik moet wel wat voelen” of “Ik hoef geen aai massage” en de alom vertegenwoordigde “doe maar harder, ik kan het wel hebben”, zomaar wat opmerkingen die ik als masseur regelmatig hoor. Daar is op zich helemaal niks mis mee want ik werk op verzoek van de massageklant. 

Er is alleen een groot verschil tussen een te harde massage en een goede, stevige massage. Ik leg je graag uit wat het verschil is.

 

Harde massage

Een harde massage doet meestal behoorlijk veel pijn,  een stevige massage die voel je. Waar zit dan het verschil in? In de soort pijn die je voelt tijdens en na de massage. Een (te) harde massage werkt namelijk averechts. Stel je eens voor dat je onder hoge spanning staat, je hebt veel stress, je schouders en nek doen zeer en je kijkt uit naar ontspanning in die spieren. Wat nou als ik alleen met spierkracht direct, hop, je nekspieren hard ga masseren en kneden? Dan gaat je lichaam direct in de weerstand modus! Je voelt pijn, trekt automatisch je schouders nog hoger op en houdt je adem in. Dat voelt niet als een fijne massage, maar meer als een marteling, toch?

 

Stevige massage

Bij een stevige massage wordt je met een opbouw van grepen gemasseerd en luister en kijk ik goed naar de signalen die je afgeeft terwijl je gemasseerd wordt. Trek je je schouders op? Dan geef ik je rust en masseer ik minder stevig en ga wellicht even naar een andere locatie, zoals de armen of rug. Worden de spieren onbewust aangespannen en houdt je je adem in? Dan vraag ik of je even kunt in- en uitademen en breng jouw aandacht naar het aanspannen van de spieren en vraag je om te ontspannen.

De druk wordt langzaam opgebouwd totdat de masseur echt gerichte druk gaat geven om de ontspanning op te roepen. Dat maakt een massage stevig, niet hard en dus voor diegene die hem ondergaat, effectief.

 

Pijn versus voelen

De volgende keer als je weer op een massagetafel gaat liggen vraag dan eens niet om de harde aanpak. Maar ervaar wat een stevigere massage voor jouw lijf kan betekenen. 

En heel belangrijk: Houdt de masseur op de hoogte! Geef altijd aan als iets niet goed/prettig voelt.

 

Geniet van je volgende massage!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.